Groapa de gunoi numita “Parcul Kiseleff”

N-am mai rezistat astazi si m-am hotarat sa dau un mail celor de la Primaria Sectorului 1 din Bucuresti. Pozele le-am intercalat in text, ca nu puteam sa le fac atasament, ca la mail. Va prindeti voi.

Buna ziua,

O sa va spun o poveste cam lunga, dar daca nu stati sa o cititi, atunci degeaba mai sunteti platiti din impozitele si taxele pe care le dau eu la stat.

Acum doi ani am inceput sa merg regulat in parcul Kiseleff, dupa ce mi-am luat un caine. Parcul arata superb, curat si aranjat, la fiecare doua banci fiind cosuri de gunoi. Treptat, de la o luna la alta, cosurile respective au inceput sa dispara, iar gunoaiele sa se adune care mai de care pe langa banci si pe langa copaci. Bancile, si ele, au inceput sa sufere modificari, in sensul ca pe timp ce trecea unele ramaneau fara una din scanduri sau fara picioare.

Mizerie în parcul Kiseleff

Acum aproape un an si jumatate cuiva din primaria dumneavoastra i-a venit stralucita idee sa plaseze la intrarile in parc cateva containere “pentru materiale reciclabile”. Chiar si daca ar fi fost folosite in scopul pentru care au fost facute, e o prostie crasa sa pui niste tomberoane la intrarea intr-un parc! Din pacate, lumea de la noi nu e educata – pentru ca n-ati facut-o nici dumneavoastra – si acele tomberoane imense sunt pline de gunoi menajer, care de obicei sta nestrans saptamani intregi, deci va puteti da seama cam ce mirosuri “imbietoare” ne primesc la intrarea in parc.

Mizerie în parcul Kiseleff

Anul trecut s-au refacut locurile de joaca pentru copii, o idee foarte buna la inceput, dar din pacate – din nou – nimeni nu s-a gandit ca acolo unde se aduna sute de copii si parinti e nevoie si de niste toalete publice. In tot parcul (care e destul de mare) exista doar doua toalete, si alea amplasate total arbitrar, la distante mari fata de zonele cele mai populat. Din cauza asta, foarte multi parinti isi duc copiii sa-si faca nevoile pe langa copaci – chiar si in mijlocul parcului – si pe langa gardurile laterale. Bineinteles ca niciodata nu strange nimeni mizeria in urma. In schimb, daca eu trec cu cainele si acesta isi face nevoile in iarba, nici nu am timp sa-mi scot punga din buzunar ca sa strang mizeria, ca se gasesc 2-3 oameni – eventual si un gardian de la BGS (o sa revin si asupra lor) – care sa comenteze.

Mizerie în parcul Kiseleff

Sa spun si cateva cuvinte despre “gardienii” BGS, care, apropos, sunt platiti tot din banii mei si ai celor care traiesc in sectorul 1. “Domnii” acestia, inafara de a se plimba pe alei toata ziua, nu fac decat sa se ia de pusti de 12-13 ani – ca de la 14 deja sunt mai cu tupeu, sa comenteze cand trec eu cu cainele prea aproape de copii – desi am labrador si se stie faptul ca labradorii sunt foarte atasati de copii si oameni, in schimb ei “nu vad” niciodata lumea care arunca gunoaie pe jos, adolescenti care fac o galagie infernala si se injura ca la usa cortului, cainii “comunitari” care se plimba nestingheriti prin tot parcul. In general, daca sunt intrebati cate ceva, raspunsul e “pai ce putem face noi?”

Mizerie în parcul Kiseleff

Unii din acesti “domni” m-au apostrofat nu doar o data cand am trecut chiar si adiacent prin zona locurilor de joaca pentru copii, pentru ca ma plimbam pe acolo cu cainele. Astazi n-am mai suportat si l-am intrebat pe cel care era in tura de ce nu vede gunoaiele din jur si de ce nu face nimic in privinta asta – banuiesc ca sunteti in legatura cu ei mereu. Raspunsul lui m-a lasat fara cuvinte: “pai ce pot face eu, nu vedeti ca ciorile scot gunoaiele si le arunca pe jos?” Sunt curios daca ciorile respective au mancat la McDonald’s sau si-au luat cafele de la Starbucks, sau daca cumva ciorile respective isi arunca pampersii copiilor plini de rahat in cosurile de gunoi. Nu de alta, dar asta era peisajul astazi dimineata in parc. Si da, stiu ca nu e vina celor de la BGS ca e mizerie, dar ei va pot raporta chestiile astea.

Mizerie în parcul Kiseleff

Si mai stiu ca o mare parte din vina o au si lipsa de educatie si civilizatie a celor care vin in parc, dar daca primaria nu trimite oameni sa faca curatenie macar o data pe zi acolo, e si normal sa se adune munti de gunoaie. Spun asta, pentru ca asa cum am zis de la inceput, vin zilnic in parc, iar in weekenduri nu misca nimeni un deget. De vineri seara pana marti-miercuri dimineata parcul arata ca o groapa de gunoi, desi “administratia gunoaielor” se afla la cateva sute de metri, iar dimineata vad “armatele” de menajeri cum pleaca fix de acolo. Se pare ca aleile si stradutele din zona Primaverii sunt mai importante decat parcurile publice.

Mizerie în parcul Kiseleff

O sa atasez la acest mail si cateva poze facute in aceasta dimineata, sa va faceti idee cam cum arata un parc central din sectorul 1 al capitalei Romaniei in anul 2013. In acest sector 1 care atrage cele mai multe si mai mari investitii in Bucuresti si care, stiu sigur, are cele mai mari fonduri dintre toate sectoarele.

Cu respect,
un cetatean al sectorului 1

Update 1 – 15.05.2013 – Am primit confirmarea ca s-a inregistrat la Primarie “petitia”

Stimate Domn,

Urmare a petiției dumneavoastră adresată Sectorului 1 al Municipiului București vă informăm că aceasta a fost înregistrată sub numărul 13945 din 14.05.2013 și redirecționată în original spre soluționare, conform prevederilor OGR 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, modificată și completată cu Legea 233/2002, la Direcția Poliția Locală Sector 1 –din str.Prometeu nr.26, telefon 021/232.54.59. si la Administrația Domeniului Public Sector 1 din Bd.Poligrafiei nr.4, telefon 021/319.32.53. sau 021/319.32.63, fax 021/319.32.54, în ale cărei atribuții intră soluționarea problemei semnalate de către dumneavoastră, și de unde urmează să primiți răspuns în termenul legal.

Cu stimă,

Cristina Ecaterina Sârb

Șef Serviciu Registratură, Relații cu Publicul

hello